Επίσκεψη Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα κεντρικά Συσσίτια της ΙΑΑ

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε τον χώρο διανομής των κεντρικών συσσιτίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της ΜΚΟ «Αλληλεγγύης», στην οδό Σοφοκλέους, στις 15:30 όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, και ο Αντιδήμαρχος, Λευτέρης Σκιαδάς.

Ο Πατριάρχης κατ’ ιδίαν ενημερώθηκε για το πρόγραμμα που υλοποιείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», όπου καθημερινά μοιράζονται 1.600 μερίδες φαγητού σε αστέγους, αλλοδαπούς, εξαρτημένους από ουσίες και απόρους.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Είμαι ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο οποίος οδήγησε τα βήματά μου προκειμένου να δω το θαυμάσιο και τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελείται από την Εκκλησία της Ελλάδος. Είδα στα μάτια των ανθρώπων τον πόνο αλλά και την ανακούφιση από τη θαλπωρή της Εκκλησίας. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στον Αρχιεπίσκοπο γι’ αυτήν τη χριστιανική πρωτοβουλία, να περιθάλψει τους ενδεείς αδελφούς μας. Η Εκκλησία δείχνει το σεβασμό της προς το ανθρώπινο πρόσωπο, την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου με αγάπη και διακριτικότητα, χωρίς να ταπεινώνει και να εξευτελίζει τους συνανθρώπους μας. Αποχωρώ συγκλονισμένος μ’ αυτά που είδα και έζησα».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίσκεψη λέγοντας: «Η Εκκλησία εφαρμόζει το λόγο του Κυρίου: ''επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με''». Και πρόσθεσε: «Είναι άλλο πράγμα να κρίνει και να κατακρίνει κανείς από τον καναπέ του σπιτιού του και άλλο να βρίσκεται εδώ, να βλέπει τον ανθρώπινο πόνο και να αποφασίζει ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής».Το Έργο του Μακαριωτάτου

Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'