Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος» στο Δήλεσι Βοιωτίας


Πληροφορίες

Το Κέντρο Γεροντολογίας & Προνοιακής Υποστηρίξεως «ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ», θεμελιώθηκε στις 17 Απριλίου 2013 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β´ καi εγκαινιάσθηκε στις 23 Μαΐου 2019 από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β´. Το Κέντρο Γεροντολογίας & Προνοιακής Υποστηρίξεως «ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ» επικουρεί το έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας για την τρίτη ηλικία. Διαθέτει υπερσυγχρόνες εγκαταστάσεις και δύναται να εξυπηρετήση έως 65 ηλικιωμένους, προσφέροντάς τους την ανάλογη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιον Αθηνών σε θέματα επιστημονικά, ιατρικά και σε ερευνητικά προγράμματα εις τον τομέα της γηριατρικής, της νόσου Αλτσχάϊμερ, της άνοιας και συναφών παθήσεων.

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου· κ. Αθανάσιος - Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Eγκαίνια Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας

Ομιλία Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου στα Εγκαίνια του Κέντρου

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχα και αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ και Συλλειτουργέ Κύριε Βαρθολομαίε,

Εξοχώτατε Κύριε Εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυβερνήσεως,

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Πολυαγαπητοί μου Άγιοι Αδελφοί Αρχιερείς,

Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα όλους εδώ, στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για τα εγκαίνια μίας νέας εστίας αγάπης, θαλπωρής, στοργής και προσφοράς. Ενός πρότυπου και υπερσύγχρονου Κέντρου φροντίδας για την τρίτη ηλικία, αλλά και συστηματικής εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας στον τομέα της προνοιακής υποστηρίξεως, φροντίδας υγείας, αντιμετώπισης νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων για ηλικιωμένους, αλλά και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ενός μοναδικού Κέντρου, που οραματιζόμαστε να μην είναι μόνο ένας χώρος αξιοπρεπούς και αρχοντικής διαβίωσης ανθρώπων που βρίσκονται στην δύση της ζωής τους, αλλά ένα σπίτι, σαν τα παραδοσιακά σπίτια της πατρώας οικογενειακής μας παράδοσης: ανοικτό στην κοινωνία, στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στο ζωηρό και ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτό θα δείτε σε τούτο τον χώρο σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αθλήσεως και ψυχαγωγίας, παιδικής χαράς και αναψυχής, ανοικτό θέατρο και ένα σύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη της δομής και φυσικά τον νεόδμητο Ιερό μας Ναό, τον χώρο της λατρείας, της προσευχής και της περισυλλογής.

Οραματιζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας αυτό το Κέντρο να γίνει το σπίτι του παππού και της γιαγιάς των παιδικών μας αναμνήσεων. Μόνιμα ανοικτό σε συγγενείς, φίλους, σε γνωστούς και αγνώστους. Ένα σπίτι που θα μετατρέψει την δυσκολία του γήρατος σε ευλογία της νεότητος. Μία κοινωνικοπρονοιακή δομή που όχι απλώς θα θεραπεύσει πραγματικές ανάγκες πάρα πολλών συνανθρώπων μας, μέσα από ένα μοναδικό και σύγχρονο ιατρικό, νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αλλά θα δημιουργήσει όρους πραγματικής ανάπτυξης της ευλογημένης αυτής περιοχής, καθώς ευελπιστούμε αυτό το Κέντρο να αποτελέσει μοχλό διασύνδεσης της προνοιακής στήριξης με τις κοινωνικές ζυμώσεις και τους εξελισσόμενους μετασχηματισμούς σε ένα περιβάλλον ραγδαία μεταβαλλόμενο και συγχρόνως βαθύτατα πληγωμένο από μία πολύχρονη κρίση θεσμών και αξιών.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου τόσο στην Αυτού Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο όσο και στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας.

Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο, οι οποίοι δια της υψηλής Αυτών Παρουσίας ως διάκονοι της ύψιστης θεσμικής έκφρασης των ουσιωδών του Γένους μας, της Πατρίδος και της Πίστεως, αφενός μεν εγκαινιάζουν σήμερα αυτό το Κέντρο, αφετέρου δε στέλνουν μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και συνεργασίας, ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, εγγύς και μακράν, εντός και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Πατρίδος μας. Άλλωστε το έργο αυτό, όπως και όλα τα έργα αγάπης της Εκκλησίας μας, τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όσο και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, τη προνοία των κατά τόπους αδελφών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, δεν είναι έργα ενός ανδρός ή μίας μικρής ομάδος προσώπων, αλλά καρπός συνεργασίας και συμπράξεως πολλών, τόσο εκκλησιαστικών όσο και κρατικών, αυτοδιοικητικών, αλλά και ιδιωτικών φορέων και σχηματισμών, αλλά και μεμονωμένων προσώπων.

Η ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας με τη λιτότητά της μας διδάσκει: «ουαί τω ενί». Και η δική μου προσωπική εμπειρία πενήντα και πλέον ετών στην διακονία της διοίκησης των εκκλησιαστικών πραγμάτων αυτό μου έχει διδάξει: «αλλοίμονο στον ένα».

Και τούτη την σημερινή εύσημο και ιστορική μέρα αυτό μπορώ να καταθέσω με σεβασμό στα τίμια πρόσωπά σας, αλλά και να προσφέρω ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Αυτό το έργο δεν είναι έργο ενός προσώπου και εν προκειμένω του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Τούτο το έργο το δημιούργησε η αγαστή συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με τα αρμόδια Υπουργεία και τους κατά περιόδους αρμοδίους Υπουργούς, με τους κατά περιόδους Περιφερειάρχες και ιδιαίτερα με τον νυν Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, με τις αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και με κάθε συναρμόδιο φορέα, τον Δήμο Τανάγρας-Σχηματαρίου και κάθε άλλη υπηρεσία.

Αλλά και τούτο το έργο θα επιτύχει και θα έχει βιώσιμο μέλλον μονάχα αν λειτουργήσει πάλι με σύμπνοια, συνεργασία και σύμπραξη όλων μας.

Αυτό προσδοκώ και αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα τούτης της ημέρας.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το νεοσύστατο εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ»», που ιδρύθηκε με έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, όλοι ανεξαιρέτως οι συνεργάτες μου, κληρικοί και λαϊκοί, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός μας «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», κάθε εθελοντής και κάθε εθελόντρια του έργου της αγάπης, απευθύνουμε πρόσκληση για συνέργεια και συνοδοιπορία, για να γίνει αυτό το Κέντρο νησίδα και πρότυπο συνεργασίας όλων ανεξαιρέτως. Κανείς δεν περισσεύει.

Ήδη στο κάλεσμά μας έχουν ανταποκριθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Ελλογιμώτατος Πρύτανις κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο τοπικός Δήμος, το Υπουργείο Υγείας και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, ευυπόληπτοι συμπολίτες μας, όπως η Μεγάλη Ευεργέτιδα του Ιδρύματος κυρία Άννα Αγγελικούση και αμέτρητοι άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, που μας στηρίζουν με τις προσευχές τους και με κάθε τους δύναμη.

Μας στηρίζει κυρίως η ευχή και ευλογία του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Πορφυρίου, αγιασμένου Κληρικού της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το παράδειγμα του οποίου αλλά και οι πατρικές του συμβουλές και υποδείξεις, σε ανύποπτο χρόνο, καρποφόρησαν και μας οδήγησαν στη σημερινή ημέρα.

Με τούτες τις σκέψεις παρακαλώ ευλαβώς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να προστή ευθύς αμέσως της Ακολουθίας του Αγιασμού και κατόπιν να μας απευθύνει Πατριαρχικό Χαιρετισμό».

Που θα μας βρείτε

  • Εκάρας & Αγ.Σπυρίδωνος, 19011 Δήλεσι

  • 2262 033502

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος· ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β´.
Αναπληρωτής Πρόεδρος· Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Γραμματεύς· κ. Κων/νος Δημτσας.
Ταμίας· κ. Ιωάννης Τσούρας.
Αναπληρωματικά μέλη· κ. Γεώργιος Ζωγράφος και Πρωτοπρ. Γεώργιος Τσελαλίδης.
Διευθύντρια· Μαρθα Καλκανδή.
Υποδιευθύντρια· Χριστίνα-Ιωάννα Μοσχονά.
Επιστημονικός Διευθυντής· Χρήστος Καλκανδής - Ιατρός Αγγειοχειρουργός.

Το Έργο του Μακαριωτάτου

Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'